Aktualita

Učni z Vimperka objevovali kouzlo japonské kuchyně

Studenti 2. ročníku učňovského oboru kuchař-číšník ze Střední školy Nerudova Vimperk si během svého odborného výcviku vyzkoušeli připravit již mnoho pokrmů, avšak s přípravou sushi prozatím zkušenost neměli. První setkání s japonskou kuchyní je čekalo v průběhu workshopu v LH Park Hotelu Hluboká.

Průvodcem workshopu byl šéfkuchař Pavel Minář, který je mimo jiné i členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Tato skutečnost studenty velmi zaujala. To znázorňují i slova přítomného žáky Davida: „Setkat se s kuchaři celého světa a soutěžit s nimi musí být zajímavé. Také bych si to rád někdy vyzkoušel.“ Pan šéfkuchař dále studentům představil fungování celého hotelu, popsal organizační strukturu a v nepolední řadě žákům odvyprávěl svou cestu profesním životem. „Setkání s takto úspěšným člověkem, který začínal stejně jako naši žáci na učilišti, je ta nejlepší motivace a inspirace,“ dodává Ing. Jindřiška Kržová, vyučující teoretického vyučování.

Po úvodní části a prohlídce celého hotelu se studenti přesunuli do kuchyně hotelové restaurace, kde bylo pro každého připraveno pracovní místo uzpůsobené k přípravě sushi. Nejdříve se studenti seznámili s jednotlivými druhy japonského pokrmu, surovinami a samotnou recepturou. Následně si na bambusovou podložku vyskládali mořskou řasu, rýži, lososa a další ingredience dle vlastní chuti. Na závěr na studenty čekal ten nejtěžší úkol – balení rolky. „Motání sushi byl zpočátku hodně náročné, ale po užitečných tipech pana šéfkuchaře už mi to šlo mnohem lépe,“ popisuje proces učení přítomná studentka Lenka.

„Práci s mladou generací je velmi důležitá. Jsem rád, že jsem studentům mohl předat své zkušenosti a věřím, že tento workshop pomůže žákům v dalším růstu,“ dodává na závěr Pavel Minář.