Aktualita

Netradiční kurzy online vaření

Je možné se v dnešní době zúčastnit praktického workshopu vaření a něco nového poznat a naučit se? V určité podobě určitě ano. Nově jsme navázali spolupráci s netradiční restaurací Sůl a řepa s.r.o., sídlící ve Strakonicích, která v poslední době získala řadu ocenění, např. Zlatého lva nebo byla zahrnuta do 100 nejlepších restaurací v ČR. 

Tuto restauraci založil a přes tři roky úspěšně vede šéfkuchař Pavel Drdel. V této restauraci se setkáte i s klasickými pokrmy, avšak jejich prezentace na talíři je zcela odlišná od tradičních jídel v jiných restauracích či hospodách.

V současnosti žáci základních škol na Strakonicku měli možnost nahlédnout právě do kuchyně této restaurace. Pan šéfkuchař Pavel Drdel je prostřednictvím online workshopů provede svou restaurací, seznámí s jeho týmem a představí, jakým směrem se ubírá tato restaurace. Je patrné, že základem restaurace jsou suroviny a ty jsou získávány nejen od českých farmářů, ale i z vlastní zahrádky či přírody. Žádný zbytek suroviny nepřijde nazmar a je neustále vařeno z vlastních zdrojů, které jsou např. různě zavařovány či sušeny.

Po zajímavém úvodu jsou žáci vtaženi do tajů kuchyně této restaurace. Rozhodně nečekejte pokrm, na který jste klasicky zvyklí. Pojetí vaření a prezentace jídel na talíři je opravdu lahůdkou pro oko. Žáci měli možnost vidět např. variantu masového a nemasového hamburgera, nebo tatarský biftek z hovězího ořechu či pečeného celeru a v neposlední řadě měli žáci možnost vidět přípravu langoše, ale s masovou směsí, sýrem a koprem. Od začátku do konce vaření jsou žáci v napětí, jak bude výsledný pokrm na talíři vypadat. Natož, jak musí ve skutečnosti chutnat. „Včera jsem ochutnal hamburgerový steak z Vaší restaurace moc mi chutnal“ komentuje Matěj.  Na konci online vaření mají žáci možnost ptát se pana šéfkuchaře a dozvědět se tak ještě další zajímavé informace z kuchyně této restaurace.

„Je dobře žákům přiblížit alespoň touto formou praktickou výuku a motivovat je v této době, aby se vydali na cestu kuchaře, jelikož je třeba zase v další generaci vychovat úspěšné a nápadité kuchaře, které přeberou otěže a půjdou zase nějakou kreativní a poctivou cestou v tomto řemeslu“, uvedla ředitelka Blanka Ratajová.