Řemeslo, které má smysl: Studenti si vyzkoušeli práci řezníka na vlastní kůži
V rámci květnového workshopu měli studenti oboru kuchař – číšník SOŠ a SOU Kaplice jedinečnou příležitost nahlédnout do zákulisí řeznického řemesla. Workshop probíhal ve spolupráci s firmou Řeznictví Dědouch, s. r. o., která studenty nejprve přivítala a představila jim historii a fungování své prodejny, rozvoj poboček i širokou nabídku produktů.
„Začínali jsme jako malá rodinná prodejna. Dnes máme několik poboček a stále klademe důraz na kvalitu a poctivou práci,“ uvedl jeden ze zástupců firmy při úvodním slovu.
Po seznámení následovala interaktivní část – tzv. „rozpoznávačka“ druhů masa a vnitřností. Studenti se dozvěděli, jak se s masem pracuje, jak se vykošťuje a jaké jsou možnosti jeho dalšího zpracování. Pod vedením zkušeného mistra řezníka si sami vyzkoušeli vykošťování žeber a pečeně a jejich úpravu pro pultový prodej. „Nejde jen o sílu, ale hlavně o přesnost a cit v ruce,“ vysvětloval mistr řezník při ukázce techniky vykošťování. „Každý kus masa má své specifikum a je potřeba k němu přistupovat s respektem.“
Po krátké pauze se studenti pustili do výroby jitrnic. Připravili si střívka a připravenou směsí plnili jitrnice plničkou, na závěr zašpejlovali. Celý proces zakončili vařením vlastních výrobků. „Bylo to náročné, ale zároveň zábavné. Nikdy bych neřekl, kolik kroků je potřeba k tomu, než se jitrnice dostane na talíř,“ komentoval jeden ze studentů.
Závěr workshopu patřil diskuzi o koření, jeho rozpoznávání a možnostech využití. Studenti se také dozvěděli více o uplatnění v oboru a možnostech praxe u pořádající firmy. „Řeznické řemeslo má budoucnost. Hledáme šikovné lidi, kteří se nebojí práce a chtějí se učit,“ zaznělo na závěr od zástupců firmy.
Celá akce byla nejen praktickým přínosem, ale i inspirací pro budoucí profesní směřování studentů. Řeznické řemeslo zde ukázalo svou rozmanitost, tradici i moderní přístup.
Autor: | musilova@jhk.cz |
Datum: | 29.05.2025 |