Aktualita

Žáci milevského učiliště nahlédli do provozovny Cukrářství u Veselých

V rámci navazujícího projektu IKAP JčK III se uskutečnil pilotní workshop v úspěšné táborské firmě – Vladimíra Veselá cukrářství s.r.o., která se zabývá řemeslnou cukrářskou výrobou založenou na tradičních technologických postupech. V návaznosti na zlepšení epidemiologické situace se workshop konal již prezenční formou přímo v zázemí cukrářství. Díky tomu mohly žákyně pracovat se surovým materiálem individuálně přímo pod rukami paní Veselé.

Workshop byl zahájen tzv. „senzorickým testem surovin“, při kterém měly žákyně za úkol rozpoznat vysokoprocentní vzorky od těch méně procentních, nekvalitních. Sama paní Veselá dodává, že výběr surovin je důležitý, neboť chuťově velmi ovlivňuje výsledný produkt. Na výběr k testování měly hned z několika druhů potahovacích hmot, čokolád, marmelád a másel.

Následovala praktická část, která byla zaměřena na odbornou práci s těsty. Ve výrobně si krok po kroku společně připravily linecké těsto na ovocné tartaletky a těsto listové na tradiční kremrole. Na techniku dohlížela sama Vladimíra Veselá, která žákyně obohatila cennými radami a zkušenostmi ze své téměř třiceti leté praxe. Závěrem si žákyně vyzkoušely i modelaci dekoračních marcipánových růží.

Dle slov paní Veselé se cukrářskému a pekařskému řemeslu neblýská na lepší časy, neboť lidská síla se pomalu nahrazuje technickou a práce není tak dobře finančně ohodnocena, jak by měla. Proto mnozí čerství absolventi sahají po práci zcela mimo svůj vystudovaný obor.

„Bohužel v dnešní době nejsou tyto obory až tak atraktivní, jako v minulosti. Mohu potvrdit, že se na řemeslo hlásí čím dál méně uchazečů a jejich kvalita výkonu rapidně za poslední roky klesla. Tímto bych zároveň chtěla poděkovat Jihočeské hospodářské komoře za možnost účasti na workshopu. Věřím, že si žákyně odnesly plno nových zkušeností a poznatků, které v budoucnu využijí“, dodává paní Fraňková, učitelka odborného výcviku.