Aktualita

Žáci oboru kuchař - číšník z vodňanského učiliště zkoušeli připravovat sushi

Studenti oboru kuchař – číšník ze Středního odborného učiliště služeb Vodňany měli možnost se první týden v říjnu potkat na workshopu s panem šéfkuchařem Pavlem Minářem, členem seniorského národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, v LH Parkhotel Hluboká nad Vltavou. Pan šéfkuchař Minář má mnoho ocení ve svém oboru a mezi nejcennější zahraniční ocenění patří zlatá, stříbrná a bronzová medaile ze soutěže v Singapuru, kde se společně s národním týmem kuchařů a cukrářů AKC ČR stal absolutním vítězem FHA Culinary Callenge Singapur 2018.

Ve škole a v rámci praxe máme možnost se dostat jen k tradičním pokrmům. Díky tomuto workshopu jsem měl možnost se seznámit s přípravou a výrobou sushi a prostřednictvím této zkušenosti jsem změnil svůj pohled na pokrmy z ryb“, uvedl student Václav Sladký. Worskhop si pochvaloval i hlavní aktér - šéfkuchař Pavel Minář: Jsem rád, že jsem mohl ukázat budoucím zájemcům o kuchyni něco nového a předat jim praktické zkušenosti z jiného oboru, než se učí na školách. Workshop studenty zajímal a snad jim dal i nový pohled do filozofie vaření," zmínil pan Minář. 

Workshop měl několik částí. První část byla teoretická, ve které se studenti seznámili s filozofií vaření pana šéfkuchaře a mohli nahlédnout pod pokličku soutěžní gastronomie v podobě cenných rad a fotodokumentace. Současným trendem ve vaření je tzv. „slow food“, kdy se vaří z dostupných lokálních a sezonních surovin, což preferuje právě pan Minář.

Druhá část měla za úkol představit komplex, ve kterém nyní působí a jaké jsou jeho kuchařské plány. Poslední část byla zaměřena interaktivně. Studenti získali nové zkušenosti a praktické poznatky z přípravy a výroby sushi. Za úkol bylo vykostit lososa, následně oddělit maso od kůže a pak vyrábět různé druhy sushi. Pro přípravu sushi měli k dispozici následující ingredience: řasu, rýži, wasabi, plátky lososa, okurku, avokádo, sezamové semínko a nakládanou japonskou ředkev. Za pomocí bambusové podložky se studenti učili zamotávat rolku a následně ji nakrájet a servírovat na talíř. „Největším oříškem bylo pro studenty rolování rolky a následně její krájení, ale nakonec se s tím poprali zdatně a odnesli si domů nejen nové zkušenosti a zážitky, ale i ochutnávku pro rodinné příslušníky s jejich kulinářskými výtvory“, poznamenal Pavel Minář.