Pilotní gastro workshopy odstartují na SOŠ a SOU Milevsko
Podzimní část workshopů v rámci projektu Impuls pro kariéru a praxi bude nově věnována zejména praktickým workshopům. Pro žáky základních škol a odborných učilišť jsme si připravili workshopy se zaměřením na cukrářské a kuchařské práce. Ty budou mít primárně za cíl rozšířit povědomí o vzdělávacích oborech u žáků základních škol. Na učilištích naopak pozvednutí praktické odbornosti. Věcný obsah workshopu lze individuálně upravit dle požadavků školy a navázaní tak, aby byl učební harmonogram v souladu s osnovami školy.
„V návaznosti na aktuální situaci se budou tyto workshopy konat primárně v zázemí budov škol. Díky této skutečnosti jsme se museli flexibilně přizpůsobit a vymyslet v rámci organizace náhradní řešení. To se ovšem setkalo s vlnou pozitivních ohlasů, zejména z řad škol, které ve velké míře nechtějí kvůli nynějšímu stavu do provozů jezdit,“ sdělila Marcela Kužníková, ředitelka Oblastních kanceláří Jhk v Milevsku a Táboře.
Cukrářsko – pekařského workshopu se ujme majitelka táborského cukrářství „U Veselých“ paní Vladimíra Veselá, která žákům představí aktuální trendy z cukrářského oboru. V rámci spolupráce se SOŠ a SOU Milevsko vznesla učitelka odborného výcviku paní Fraňková požadavek pro speciální obsahovou část workshopů. Žáci si spolu s lektorkou vyzkouší několik technik moderní cukrařiny například „stékanou polevu“, tj. zdobící technika, která se využívá zejména u dortů. Mimo to si spolu upečou tartaletky, máslové loupáčky z plundrového těsta nebo tolik oblíbené cupcaky zdobené krémem.
Dvojnásobný mistr České republiky a člen Asociace kuchařů – Pavel Minář se s žáky bude naopak věnovat přípravě slaných rautových pokrmů studené kuchyně. Společně si projdou základní přípravu nejrůznějších slaných rolád až po přípravu složitějších pokrmů, jako například marinovanou hrušku s rokfórovou pěnou.
Autor: | kuznikova@jhk.cz |
Datum: | 23.09.2020 |