Aktuality

ZŠ Vlachovo Březí zkoušela výrobu jablečného moštu

Lhenice jsou vyhlášenou pěstitelskou oblastí, jejíž úrodnou půdu využívá i pan Karel Gregora pro své podnikání. Právě v jeho Pěstitelské moštárně a palírně se konal další z workshopů projektu i-KAP (Implementace krajského akčního plánu I). Jaká všechna práce stojí za výbornou chutí oblíbeného lhenického moštu, si na vlastní kůži vyzkoušelo 20 žáků ze základní školy Vlachovo Březí.

To, že produkty z místní produkce jsou velmi známé, potvrzují i slova Natálie, žačky 7. třídy: „Lhenický mošt mám moc ráda, maminka nám ho kupuje domů.

Žáci byli svědky procesu lisování jablek za studena, při kterém si vyzkoušeli stáčet čerstvou šťávu do připravených lahviček. Následně byli seznámeni s postupem pasterizace ovoce, u které je zaujala především teplota jablečného moštu v sběrných boxech. Velký úspěch zaznamenala návštěva palírny, jejíž součástí byla ukázka stáčení višňovice. „Líbilo se, že jsme si mohli pálenku stočit do lahví, které jsme pak polepili etiketou,“ dodává k workshopu žák Marek.

Aby se produkty dostali k zákazníkům, je potřeba je kvalitně zabalit. „Nejdříve jsme dostali obyčejné kartóny. Ale během chvíle jsem z nich sestavil papírový box, ze kterého se dá mošt stáčet,“ popsal simulační expedici přítomný žák Ondřej. Na závěr žáky čekal vědomostní test, při kterém si ověřili znalosti načerpané během workshopu. Zjistili, jaké parametry mají jednotlivé odrůdy jablek či jaké podnebí a druhy půd jsou vhodné pro pěstování. „Je skvělé, že si žáci zábavnou formou mohou propojit teoretické znalosti s praxí,“ zhodnotila celkový přínos workshopu paní učitelka Mgr. Michaela Karešová.  Za odměnu na všechny zúčastněné čekal čerstvý mošt, který si mohli odvést s sebou domů.

Zpracováváme soubory cookies. Pomáhají nám ke správnému fungování webové stránky, k poskytování funkcí sociálních sítí, personalizaci obsahu a inzerce a k analýzám její návštěvnosti. Používáním webu souhlasíte s jejich užitím.