Aktualita

Gastro workshop rozšířil znalosti budoucím kuchařům a číšníkům z Tábora

V rámci krajského projektu Impuls pro kariéru a praxi, jehož hlavním zaměřením je podpora profesního povědomí žáků a studentů Jihočeského kraje, se táborská Střední škola obchodu, služeb a řemesel zúčastnila se svými nastávajícími absolventy odborného workshopu v prostorách LH Hotelu Dvořák Tábor Congress & Wellness.

Na úvod studenty přivítal pan Jiří Lukeš – obchodní ředitel, který studenty seznámil s hotelovým provozem, během něhož vyzdvihl důležitost jednotlivých profesí. „Pokud chcete být ve svém oboru profesionální, musíte si zachovat důslednost, trpělivost a v neposlední řadě pracovitost, nápadům se meze samozřejmě nekladou a následný kýžený výsledek se dostaví. K profesionálovi ve svém oboru také bezesporu patří neustálé vzdělávání,“ apeloval na studenty.

Úvodní část odborného workshopu byla zaměřena na tzv. „vinnou etiketu“, správnou prezentaci a degustaci vína. Společně si s hotelovým someliérem například ukázali, jakým způsobem k hostovi přistupovat. „V první řadě ukážeme nabídku a doporučíme víno vhodné přímo k podávanému pokrmu. Důležité také je představení vína, to znamená sdělení odrůdy, ročníku, z jaké oblasti a vinařství pochází aj. Po vybrání ukážeme hostovi etiketu k odsouhlasení, že se opravdu jedná o láhev, kterou si objednal. Následně si přivoníme ke korku a dáme přivonět i hostovi, korek musí příjemně vonět vínem. Nad svící zkontrolujeme, zda víno není případně zkažené. To se ovšem děje výjimečně a u velmi starých ročníků, poté víno nalijeme a necháme hosta ochutnat,“ vysvětloval someliér.

V druhé polovině workshopu si studenti sami zkusili naservírovat pokrm – panenku se švestkovým pyré a gratinovanými bramborami, kterou si připravili s Martinem Pudilem – šéfkuchařem a členem čestného týmu kuchařů a cukrářů ČR. Na závěr společně nahlédli do provozu kuchyně a skladovacího zázemí potravin, kde mohli vidět systém a špičkové technologie, které hotel využívá.

A jaká pozitiva při konání odborných workshopů vidí samotný ředitel hotelu?
„Jeden z hlavních přínosů pořádání těchto workshopů při dnešní negativní fluktuaci pracovníků je možnost podchycení si budoucích potencionálních zaměstnanců, ať už z pozice kuchařů, číšníků a dalších profesích, kteří patří do hotelového sektoru," zmínil ředitel hotelu.