Novinky a trendy v oboru si vyzkoušeli budoucí cukráři z Tábora
Jak správně pracovat s glazovanou polevou či jak efektivně vést svůj podnik? To a mnohé další se dozvěděli budoucí cukráři z táborské střední školy obchodu služeb a řemesel na odborném workshopu v Cukrářství u Veselých s.r.o. Novinky a trendy v oboru jim představila samotná majitelka cukrářství - paní Vladimíra Veselá.
Krátce při zahájení workshopu se žáci seznámili s historií a chodem provozu firmy. Majitelka zmínila, co vše cukrářské řemeslo obnáší. Jaká možná rizika při podnikání nastávají, ale také jaké příležitosti se nabízejí v návaznosti na aktuální situaci tržní síly a konkurence. Během prohlídky provozovny se žáci seznámili s dalšími profesemi a nahlédli tak, pod pokličku reality pracovního prostředí. V rámci prohloubení cukrářské praxe si každý z žáků vyzkoušel práci s glazovanou „zrcadlovou“ polevou. Pomocí které, zdobili zachlazené mini dortíky. V druhé části se učili správnou techniku při práci s máslovým krémem, který nanesli na připravený piškotový korpus. Poté si slovo vzala bývala umělecká sochařka, která se nyní profesně věnuje modeláži z mléčné hmoty a marcipánu. Žákům ukázala, jak lze vymodelovat květina nebo nejrůznější zvířata či pohádkové postavy na přání zákazníka. Aby výsledný produkt vypadal a ladil s okolním prostředím, závěrem se zaměřili na tzv. food styling.
„Workshopy zajištěné Jihočeskou hospodářskou komorou pro naši školu vždy byly a v současnosti i jsou pro žáky velkým přínosem. Mohli jsme se podívat do provozu cukrárny a pod vedením majitelky poodkrýt tajemství jejího cukrářského umění. Žáci si mohli vyzkoušet a konzultovat práci přímo s profesionály“, říká Hana Borůvková, učitelka odborného výcviku, Střední škola obchodu, služeb a řemesel Tábor.
„Cukrářství u Veselých představuje kvalitní výrobky, které vycházejí z tradice českého cukrářského řemesla. Produkty jsou vyráběny ručním způsobem podle osvědčených tradičních technologií. Suroviny, které při výrobě používáme, procházejí pečlivým výběrem s důrazem na jejich čerstvost a kvalitu. Žákům se snažím vždy vysvětlit, že velmi záleží na zmíněném výběru surovin. V dnešní době dá většina zákazníků již přednost kvalitě před kvantitou“, zdůrazňuje Vladimíra Veselá, majitelka cukrářství.
Autor: | kuznikova@jhk.cz |
Datum: | 13.06.2023 |