Má gastronomie budoucnost?
Z obsahu odborných workshopů pro žáky SŠ, které probíhají v krumlovském Apotheka Cafe Bar jasně vyplývá, že ano. Doba koronavirová sice uvedla spoustu provozoven do značných ekonomických potíží, nicméně budoucí kuchaři a číšníci se o své uplatnění v oboru určitě obávat nemusí.
„Možná bude paradoxně v gastru potřeba personálu i více, protože se nejspíš promění koncept servisu jídel klientům. Ty švédské stoly v restauracích a hotelech, kde si každý nabíral sám, co chtěl, jsou pravděpodobně historií,“ říká Robert Weis, který Cafe Bar Apotheka v Českém Krumlově otevřel v roce 2009. Na rodinný podnik je oprávněně pyšný a několikrát zopakuje, že jeho práce je zároveň i koníčkem. Když stejnou větu slyším i od ostatních zaměstnanců Apotheky, tak na chvíli znejistím, zda tady nemají nějaký předepsaný manuál pro komunikaci s návštěvami. Nicméně ještě než celý program skončí je jasné, že tady jsou všichni skutečně pro svou práci zapálení a dávají do ní maximum. Snad proto jsou tak úspěšní i v této nelehké době.
„Být stále o krok napřed a dělat něco navíc,“ je dle Roberta Weise jednou ze základních podmínek úspěchu.“…. a také si vážit každé profese, protože každý má svou roli a důležitost, aby byl výsledek perfektní. Od paní uklízečky, která voskuje nábytek v baru až po barmana, který připraví koktejl z prvotřídních surovin,“ dodává. Pozitivní energie zaměstnanců je nakažlivá, a tak po více než tříhodinovém programu odcházejí někteří se žáků s červíkem v hlavě a právě zažehnutou jiskrou v srdci, že po ukončení školy nepůjdou na pokladnu do supermarketu, ale v oboru gastronomie to minimálně zkusí.
Autor: | nekolova@jhk.cz |
Datum: | 11.12.2020 |