Aktualita

Kariéra v gastronomii

Má práce v gastronomii budoucnost? Co všechno stojí za úspěchem barmana? Kde najdu na Českokrumlovsku učiliště, které má skvělé zázemí pro budoucí kuchaře a číšníky? Odpovědi nejen na výše uvedené otázky získali žáci devátých tříd ze Základní školy Kaplice, Školní a ZŠ a MŠ Křemže v rámci několika interaktivních workshopů, které pro ně v listopadu a prosinci připravilo Asistenční centrum pro kariéru a praxi při Jhk ve spolupráci s provozovateli krumlovského Cafe Bar Apotheka a zástupci SOŠ a SOU Kaplice.

 

Právě kaplická Střední odborná škola a učiliště se může právem pochlubit zbrusu novým studiem nápojové gastronomie, které se povedlo zafinancovat z prostředků školy. V roli mentorů při samotném vzniku studia fungovali Weisovi z Cafe Bar Apotheka, kteří pro zdejší učně zajišťují barmanské kurzy a podporují i výuku odborných předmětů pro obor: kuchař / číšník.

Žáci si v rámci více něž tří hodinového bloku, který je rozdělený na „informační“ a „praktickou“ část ve spolupráci s bratry Weisovými, přijdou na to, jaké profese najdou v gastronomii uplatnění a že jedním z předpokladů úspěchu je nadšení pro daný obor i spousta času a energie. Na toho, kdo přijme zpočátku spíše nepopulární role přípraváře však čeká zasloužená odměna v podobě spokojených hostů i zaměstnavatele, vyšší odměny a v neposlední řadě skvělého pocitu ze sebe sama.

Že jsou interaktivní workshopy organizačně dobře uchopenými akcemi s programem, který dbá na smysluplnost a maximální efektivitu stráveného času ve směru k žákům, dokládá reference jednoho z přítomných pedagogů, který zpočátku neskrýval svou skepsi a nejistotu, zda mohou být pro žáky workshopy se zaměstnavateli přínosem. „Na workshop jsem šel původně s despektem, který mě však brzy opustil. Perfektní akce. Žáci se mnohé dozvěděli i si prakticky vyzkoušeli. Někteří z nich možná po dnešku i změní svoji volbu školy a povolání. Jsem skutečně mile překvapen a děkuji všem organizátorům.“, Mgr. Vladimír Kratochvíl, ZŠ Kaplice, Školní 226.