Jak zaujmout na párty nápaditým pokrmem
Začátkem října se žáci Základní školy F.L.Čelakovského, Strakonice, Jezerní 1280 zúčastnili workshopu, který byl věnovaný gastronomii. Tento workshop byl uskutečněn ve spolupráci se společností Pasteranita s.r.o. pod vedením majitele a šéfkuchaře v jedné osobě panem Tomášem Vrtišem.
Workshop se uskutečnil v prostorách Restaurace Čezeta, kde pan Vrtiš představil celý svůj tým a provedl žáky restaurací a jejím zázemím.
Žáci měli možnost si sami připravit, nazdobit, naservírovat a posléze i sníst „fingerfood“ neboli moderní jednohubky – kanapky, díky kterým každý hostitel zaujme na párty či setkání s přáteli. Každý žák si vykrojil jednohubky z toustového chleba, na které pak nanesly 2 varianty náplní: pěnu z kozího sýra a lanýže s medovou pistácií, a paštiku z kachních jater a foie gras. Další nápaditý pokrm/předkrm, který si žáci připravovali, byl grissini s parmskou šunkou a rukolou.
Workshop byl doplněn ještě testem ze získaných vědomostí a na závěr dostali žáci certifikát o absolvování workshopu. „Žáci měli možnost poznat jiný styl kuchyně a vaření. Během celého workshopu se aktivně angažovali a poptávali i možnosti studia v našem regionu,“ zmínila ředitelka Blanka Ratajová. „Je dobře, když si žáci zvolí takový obor, který chtějí dělat, protože práce by je měla bavit, jinak to nemá smysl,“ dodal šéfkuchař a majitel společnosti Tomáš Vrtiš.
Autor: | ratajova@jhk.cz |
Datum: | 07.10.2022 |