Gastronomické workshopy online
Nemůžeme setkávat osobně? Nevadí, naše workshopy jsme přesunuli do online prostředí. I v závěru roku 2020 náš tým Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi zvládl zorganizovat několik online workshopů s velice známým kuchařem Pavlem Minářem. Jeden takový workshop jsme připravili i pro Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště Jindřichův Hradec.
A jak workshop probíhal? V úvodu byli studenti seznámeni s teoretickými poznatky z oblasti gastronomie. Byla jim představena soutěžní gastronomie, kde soutěžící prezentují své uvařené pokrmy ze studené a teplé kuchyně. Takovýchto soutěží se několikrát, v letech 2007-2013, účastnil i sám Pavel Minář, kdy v roce 2010 získal zlatou medaili v prestižní soutěži Culinary World Cup Luxembourg.
V další části se žáci dozvěděli a současných trendech a filozofii ve vaření. Pan Minář jim představil metodu Slow Food – pomalé vaření. Ta zahrnuje dobré jídlo, jehož konzumace je smyslovým požitkem. Jídlo je pěstováno s ohledem k životnímu prostředí a výroba potravinářských produktů nesmí poškozovat lidské zdraví. Musí se také obejít bez chemických náhražek a produktů. Po prezentaci této metody jim bylo představeno bezodpadové moderní vaření – Zero Waste, které v současné době využívá mnoho prestižních restaurací. Díky Zero Waste se zpracovávají veškeré, i zbytkové, potraviny, jako například slupky ze zeleniny, brambor apod. V závěru prezentace představil studentům lektor domácí pěstování bylinek a Fair Trade potraviny.
Po teoretické části workshopu byla pro studenty připravena i část praktická, kdy měli s panem Minářem jedinečnou možnost vařit online. Pan Minář si pro studenty připravil indický pokrm masala, jehož recept získali žáci před samotným workshopem. Přímo v online vysílání jim pak vysvětlil krok za krokem přípravu pokrmu a celé vaření doplnil praktickými radami a svými zkušenostmi, které mohou studenti využít ve své praxi.
Webinář byl připraven velmi profesionálně, odborně a poutavě. Pan Minář je opravdu velký profesionál, který se své pracovní zkušenosti velmi rád podělí.
Autor: | petru@jhk.cz |
Datum: | 05.01.2021 |