Aktualita

Budoucí kuchaři z Tábora si zkusili přípravu sushi

V LH Parkhotelu Hluboká přivítal studenty oboru kuchař – číšník z táborské střední řemeslné školy šéfkuchař, člen Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a dvojnásobný mistr České republiky pan Pavel Minář. V úvodu workshopu byl studentům představen hotel a jeho provoz. Ve zkratce si probrali organizační strukturu a společně si uvedli několik profesních funkcí, které hotel zastává. A to od samotného vedení managementu až po ostatní, avšak neméně důležité profese, díky kterým může hotel plně fungovat.

Poté se slova ujal šéfkuchař Pavel Minář, který studentům sdělil několik střípků ze svého profesního života. Zmínil například, jakou školu vystudoval, či v jakých významných restauracích vařil, neopomněl i na nejrůznější kuchařské soutěže, které mu v jeho kariérním růstu velice pomohly. Studenty také zajímalo, jaké výhody má členství v čestném týmu kuchařů republiky.

„Poslouchat životní cestu k úspěchu je pro žáky bezesporu jedna z nejlepších motivací, neboť i oni svou pílí a zájmem mohou v budoucnu dosáhnout obdobných výsledků“, sdělil kariérový poradce školy.

Následně byli studenti rozděleni do dvou skupin, přičemž si každý z připravených surovin zkusil vlastnoručně připravit tradiční japonské sushi. „Na výběr měli z klasického Maki sushi nebo z Uramaki, což je obrácené sushi  s tím, že ryba a Nori řasa jsou obaleny v rýži," vysvětluje Barbora Svatošová z oblastní kanceláře Jihočeské hospodářské komory v Táboře, která workshop zorganizovala. Pod vedením pana Mináře začal každý tím, že si na speciální bambusovou podložku zvanou Makisu položil řasu a navlhčenými prsty rovnoměrně rozložil předem uvařenou rýži. Poté si každý ze studentů mohl vybrat, čím rolku naplní. K dispozici dostali mnoho surovin, ať už lososa, avokádo, tak i nakládanou japonskou ředkev či okurku.

A nakonec to nejdůležitější – samotné zamotání rolky, které dělaly studentům problémy asi nejvíce, jelikož je k tomu potřeba patřičné zručnosti a trpělivosti. Nechyběla chvála, cenné rady, ale i kritika, ze strany pana Mináře, který hotové sushi a následný servis pokrmu hodnotil.

„Jsem velice rád, že jsem mohl předat svoje osobní zkušenosti a rady studentům, budoucím kuchařům, a doufám, že si z dnešního dopoledne alespoň něco malého do svého profesního života odnesli,“ prozradil Pavel Minář.